úterý 13. listopadu 2018

Bezprstové rukavice aneb co jsem dělala o víkendu

Včera jsem zjistila, že za 6 týdnů přijde Ježíšek a já místo toho, abych usilovně pracovala na dárcích pro Ježíška, tak dělám něco jiného.
Mám nahozené poslední ponožky a také háčkuji jedno překvapení pro tu moji Rozárku. No a místo toho, abych je dodělala a pokusila se ještě uplést svetr drahé polovičce, tak pletu bezprstové rukavice.
Malá už mi o ně říká hodně dlouho. Už jsem je dokonce i nahodila a upletla cca 10 řad, ale pak jsem se vrhla na dárky a rukavice šly stranou. Takže v sobotu už jsem nevydržela ty vyčítavé pohledy a vrhla se na rukavice.
Začala jsem po obědě, pak jsem pokračovala pozdním odpolednem a ještě jsem pleta i večer a v cca 23:00 rukavice byly na světe.
Malá chtěla palec a překlápění na prstíky. Takže v neděli jsem se vrhla na pletení krytu na prstíky.

No a v podvečer si malá po dlouhé úvaze vybrala knoflíčky a já přišívala, aby si rukavice mohla vzít ráno do školy.
Jenže jsem našila špatně a ručička na straně dlaně vykukovala. Takže večer jsem rozpárala a klapky upletla znovu. Našila a dneska už je to OK.
Spát jsem šla až kolem jedenácté. Ráno se mi pak nechce vůbec vstávat. Když mi budík zazvoní v 5:15, tak se opravdu špatně leze z postele. Ale nedá se nic dělat.
Stále si říkám, že bych měla zvolnit a chodti spát dříve, ale mě to prostě nedá. Musím to dodělat.

Takže návod na bezprstové rukavice najdete na blogu Vlněných sester. Pletla jsem na jehlicích č.4 a použila jsem vlnu Merino od Vlnapu. Likviduji syslírnu.

No a o víkendu jsem kromě pletení, úklidu domácnosti a vaření ještě pracovala na zahrádce. Pohrabala jsem další spadané listí, přikryla růže a vydobila topinambury.
Loni jsem je měla v květníku, který prasknul. Na podzim jsem přesadila do pytle po rajčatech. Na jaře začal růst a teď jsem sklidila toto.
Pytel se bohužel po 3 letech rozpdal, takže jsem hlínu dala k růžím, pytel vyhodila a topinambur nebo lépe to co zůstalo jsem přesadila na vyvýšený záhonek. Uvidíme jak na jaře poroste.



3 komentáře:

  1. Terezko, krásné rukavičky, také se na ně chystám a růžová by asi též vyhrála.
    Co děláš s topinambury? Slyšela jsem o nic samou chválu, ale ještě nesehnala k nasazení.
    Znáš chemlonka.cz? Mají ponožkovky za skvělé ceny. Tedy, mám syslírnu vééélmi bohatě zásobenou, jen jsem koukala:-)
    A s Vánocemi nestraš, nevím, kam dřív, plést háčkovat dárky, uklízet nebo louskat ořechy na cukroví či už zadělat na perníčky? Týdny jsou kratší než bych si přála. A s tím ponocováním, poslední dobou(co není sluníčko) večer nemám sílu neusnout v křesle i s pletením, tak jdu traději spát, ale vstanu třeba 3:30:-)
    Krásné dny.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohunko, s Vánocemi nestraším, ale je to fakt, který jsem si uvědomila. Topinambur dostala ta moje cácorka od paní učitelky. Měli projekt - zasaď semínko a vyroste ti kytka. Malá zasadila myslím pažitku, ale ta jí nevzešla. Tak jí paní učitelka přinasla topinambur. No a od té doby je máme. Loni jsem je vyndala a dala do sklepa. Manžel je pak vyhodil, neb se scvrkly. Letos jsem je dala do pytlíku a do lednice. Recepty zatím nemám, ale budu hledat na internetu. Tak uvidíme co z nich uvařím.
      Chemlonku neznám, ale díky za tip. Ponožkovky není nikdy málo.
      Péct cukroví začnu až po Mikuláši a to perníčky. Jinak já peču vždy jen z jedné dávky a cukroví pak rozdělím - něco si nechám, něco dám mamce a něco babi. Mamka již léta nepeče a babča už nemůže. Bolí jí ruce. Děti stejně moc cukroví nejí a tak dělám jen linecké (světlé a tmavé), pracny, vanilkové rohlíčky a ořechové koláčky. Loni jsem dělala kokosky a ty perníčky. Naše osazenstvo má raději vánočku a tak jsem loni pekla hned 4 kousky. Návštěvi k nám moc nechodí - mi chodíme spíš ke tchýni a tam se schází rodina od manžela. No a pak nás zásobuje cukrovím i tchýně. Takže to nepřeháním. Když máme cukroví sníme před Novým rokem, jsem docela ráda.
      T.

      Vymazat
  2. Rukavičky jsou moc pěkné....Moje vnučka zatím malá, ale musím na to myslet, až poporoste...hezký den všem....

    OdpovědětVymazat