pondělí 15. února 2016

Domácí selský chleba - z kvásku

Tak jsem zase po dlouhé době pekla chleba.
Tentokrát to je selský chleba z kvásku.
Recept na tento chleba mám z Blesku pro ženy.

Je docela jednoduchý, rychlí a chutný.

Na dva bochníčky budete potřebovat:
75 ml kvásku
20g droždí
500 ml podmáslí
300g pšeničné mouky
200g žitné mouky
15g droždí

Postup:
Droždí rozmícháme v misce s prohřátým podmáslím. Přidáme kvásek, mouky a nakonec sůl. Vše dobře promícháme a těsto hněteme 8 až 10 min - v ruce nebo robotu.
Pak těsto vyklopíme na pomočenou desku, přikryjeme utěrkou a necháme 30 min kynout. Poté vytvarujeme 2 bochníčky. Troubu předehřejeme na 210C a vložíme do ní plech zkropený vodou. Když se trouba ohřeje vyjmeme plech a dáme na jiném vyloženém pečícím papírem bochníčky chleba.
Pečeme 5 min.  a pak stáhneme teplotu na 200C a pečeme dalších 25 min.

Žádné komentáře:

Okomentovat