pondělí 28. června 2021

Návod na háčkovaný čtvereček

 Dneska vkládám návod na háčkovaný čtvereček a to konkrétně na tento.


První deku z těchto čtverečků jsem uháčkovala v roce 2011 - pro syna do kočárku. Od té doby jsem uháčkovala ještě jednu dětskou deku a dva přehozy přes postel. Tyto čtverečky jsou na háčkovanou deku pro mou maličkost - háčkuji ji od roku 2019. Nespěchám. Takže kdy bude hotová nevím.

Čtverečky jsem háčkovala podle obrázku deky, kterou jsem našla tehdy na Fleru. 
Nedávno se mi ptala Ajka, zda nemám návod na čtverečky. Na internetu jsem našla tento obrázek. 
Takže pokud máte chuť můžete háčkovat.


Já neháčkuji poslední 8 řadu.
Vysvětlivky
5 v kolečku - pět řetízkových ok spojených pevným okem do kruhu
červená šipka - začátek
zelená šipka - konec
křížek - dlouhý sloupek
čárka - krátký sloupek
elipsa - řetízkové oko
tečka - pevné oko

Pro ty, co mají raději popis, se pokusím sepsat:

použité zkratky:
řo - řetízkové oko
po - pevné oko
ks - krátký sloupek
ds - dlouhý sloupek
3řo na začátku řady jsou náhrada za 1ds

Začneme

1 řada - napřed uháčkojeme 5 řo a spojíme po do kruhu. Nyní si háčkujeme 3 řo, pak ještě 15 ds. Poslední dl spojíme po s 3 řo ze začátku - máme první řadu.

2 řada -  uháčkujeme 4 řo a do následujícího ds z předchozí řady uháčkujeme 1 ds + 1 řo. Do dalšího ds z předchozí řady uháčkujeme 1 ds + 1 řo. Takto pokračujeme až do konce řady. Řadu končíme 1řo, které spojíme po z 3 řo na začátku řady.

3 řada - uháčkumeme 3 řo a pak do řo předchozí řady uháčkujeme 2 ds, dále uháčkujeme 1 dl do ds předchozí řady. Stejně pokračujeme až do konce řady. Řadu ukončíme opět po do 3 řo na začátku řady.

4 řada - uháčkujeme 1 řo + (10 řo a poté 1 ks do třetího ds předchozí řady, pak uháčkujeme 3řo a ks do dalšího třetího ds předchozí řady, pak 5řo a ks do dalšího třetího ds předchozí řady a pak opět 3 řo a ks do dalšího třetího ds předchozí řady). Závorku ještě 3x zopakuji. Končím po do 1řo této řady. Vznikne mi čtvereček, který se skládá z obloučků a to takto  kraje jsou vždy z obloučků z 10 řo a pak máme obloučky 3 řo, 5řo a 3řo a končíme rohem, který je z 10 řo.

5 řada - uháčkuji 3řo +4ds do obloučku z 10 řo + 3řo + 5ds opět do téhož obloučku. Poté uháčkuji ks do obloučku ze 3řo a přejdu do dalšího obloučku z 5 řo a do té uháčkuji 7ds, opět přejdu do dalšího obloučku tvořené 3řo do které uháčkuji ks a dostáváme se do dalšího obloučku tvořené 10 řo. Do tohoto obloučku uháčkuji 5 ds + 3 řo + 5 ds. Další strany uháčkujeme stejně jako předchozí. Řadu končíme po do 3 řo na začátku řady.
Shrnutí
Do každého  obloučku z 10 řo háčkujeme 5 ds + 3 řo + 5 ds
do každého obloučku ze 3 řo háčkujem 1x ks
do každého obloučku z 5 řo háčkuje 7 ds

6 řada - uháčkuji 3řo a pak dalších 5 řo, poté krátký soupek do obloučku tvořené 3 řo z předchouí řady, dále 3 řo a ks do téhož obloučku. Pak háčkume 5 řo + ds do ks předchozí řady, 3 řo + ks do 4 ds předchozí řady (do obloučku, kde je 7ds), pak opět 3 řo + ds do ks předchozí řady, 3 řo + ks do obloučku tvořené 3 řo, 3 řo a ks do téhož obloučku. Toto opakujeme ještě 1x, pak háčkujeme 5 řo + ds do ks předchozí řady, 3 řo + ks do 4 ds předchozí řady (do obloučku, kde je 7ds), pak opět 3 řo + po do 3 řo na začátku řady. A máme 6 řadu.

7 řada - opět 3 řo a pak háčkujeme pod obloučky a to takto - do každého obloučku tovřeným 5 řo háčkuji 5ds, do každého obloučku tvořeného 3 řo háčkuji 3 ds a do rohových obloučků tvořených 3 řo háčkujie 3 ds + 3 řo + 3 ds. Opět končíme po do začátku.

8 řadu již neháčkuji, ale kdo ji chce uháčkovat tak uháčkuje 1 ks do ds předchozí řady a v rohách uháčkuje do obloučků ze 3 řo 3x ks.


Snad jsem to sepsala srozumitelně. Psát háčkované návody moc neumím. 

Žádné komentáře:

Okomentovat