úterý 17. června 2014

Růže




Mám ráda růže.
Jsou to takové královny  naší zahrádky.
Nedávno mi sestra řekla, že ona by růže vyhodila a místo nich pěstovala zeleninu.
Já je mám ráda a růže zůstanou tam, kde jsou.
Zeleninu si  raději koupím.
Zrovna dneska jsem je vyplela.
Přes plevel nebyly ani vidět.
Plelo se ale špatně.
Je sucho.
No ale stálo to za to.
Vypadají úžasně.
Škoda, že mobil nezachytí barvičky jaké jsou.
Oranžová je opravdu nádherné.
No a ještě fotka letnícího se citronu
a skalnička - Levizie  pěstovaná v květníku.

5 komentářů:

  1. Růžičky mám také moc ráda. Možná by těm Tvým prospělo (a Tobě trochu ulevilo od pletí) mulčování. Třeba kůrou. A co tak doplnit záhonek s růžemi ještě o nějakou levanduli a/nebo šater latnatý (lidově se mu říká nevěstin závoj), které by jejich krásu doplnily a zdůraznily? Třeba místo těch kamenů uprostřed záhonku, které Ti asi slouží jako cestička, abys mohla chodit vnitřkem záhonu a dobře plít? :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Aničko levandule je na konci záhonku s spolu s obrovskou jostou. Záhon byl zakládán před 17 lety a to jsme o mulčování nevěděli. Kolem kamanenů, které slouží jak jsi uhodla jako cestička, mám vysázené krokusy, tulipány a narcisky. Z jara nádherně kvetou. Časem bych chtěla dát ještě obrubník kolem záhonů, ale nějak není čas.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak té jsem si na fotkách nevšimla, až teď jednu vidím, úplně vzadu... Jarní cibuloviny jsou super, když ale odkvetou, tak už moc parády ale nenadělají. Proto se často ve výsadbách kombinují s trvalkami, které nakvétají v létě. Třeba by se vám tam ještě nějaká ta levandulka vešla :-) A pokud jde o mulč - ten se dá doplnit i po těch 17 letech :-) Určitě by se Ti hodně ulevilo od pletí. Vždycky bude třeba nějaký ten plevel vytáhnout, ale rozhodně by ho nebylo tolik jako nyní. Když koukám na ten Tvůj krásně vypletý záhonek, tak se mi vybaví dětství a babička, která byla věčně ohnutá nad záhonem a plela. A když doplela, tak mohla začít zase na začátku... A obrubníčky mohou, ale nemusí být. Hodně pěkně vypadají i lemy záhonů vytvořené pouze jemným "zaseknutím" rýčem - oddělení travnaté plochy od záhonu. Stačí to udělat párkrát do roka. Krásný večer A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zahrada není velká a vlastně na pletí mám jenom tento záhon z růžema. Takže to jde. Plení beru momonetálně jako dobrý relax, vypnu a nemusím o ničem přemýšlet. Možná časem zavedem mulčování, ale musela bych všechny ciblky vyndat a přesunout jinam.

      Vymazat
    2. No, pokud bys před zamulčováním záhon důkladně vyplela, tak by postačilo mulčování pouze kůrou, bez netkané mulčovací textílie, na kterou se stejně řada zahradníků dívá trochu přes prsty (její použití má nejen pozitiva). A cibulky by mohly zůstat na místě, na jaře se přes kůru hravě dostanou ven - mluvím z vlastní zkušenosti .-)

      Vymazat