úterý 27. února 2018

Svetr/tunka/šaty s norským vzorem

Tunika/šaty s norským vzorem mám hotové.....?
V sobotu večer dodělané, v neděli vyfocené a dnes vložené.
Dokonce i odzkoušené - Rozárka si ji/je vzala včera do školy. Byla nadšená - já také při teplotách -10C je dobrá ještě jedna vrstva.
Tak tady je máme

Jsou pletené podle tohoto návodu firmy Drops - upraveného jak jinak, když pletu já.
Místo BabyMerina od firmy Drops jsem použila ze syslírny Merino od Vlnapu - první úprava.
Vybrala jsem ze syslírny modrou a bílou. Spotřeba byla 6 klubíček modré a jedno klubíčko bílé.
Pletla jsem velikost 134/140 - malá má sice velikost 146/152, ale jelikož jsem místo jehlic č.3 použila jehlice č.3,5 tak je to velikostně o něco větší - což je druhá úprava - jiné jehlice z důvodu jiné vlny.
Ráda bych je pletla dle návodu - tedy s BabyMerina, ale předsevzala jsem si, že zpracuji syslírnu a tak se snažím.

 Rantl rukávků jsem také upletla malinko delší než je v návodu - čtvrtá úprava
No a také spodek jsem dělala jinak. V návodu je: upleteme 1 kruhovou řadu obrace (= přehyb), pak pleteme 7 cm výšky lícovým žerzejem. Poté všechna oka uzavřeme. Poté dolní okraj tuniky přeložíme v místě přehybu (= 7 cm od dolního okraje), zahneme do rubu a přišijeme.
Já jsem raději udělala rantl 2hl, 2obr - takže již pátá změna.
Takto vypadá kruhové sedlo.
Myslím si, že svetřík se i se změnou příze povedl. Sice nebude tak teplý, jako z BabyMarina, ale i tak ho bude ta moje cácorka nosit často a ráda.
Takže syslírna se zmenšila o 7 klubíček a ve zmenšování budu i nadále pokračovat.
Už se těším, až nahodím na svetr pro sebe. Vzhledem k dnešnímu mrazivému ránu, kdy auto ukazovala -12,5C bych nejraději na sebe navlékla co nejtlustší svetr a na takový bych také nahodila, ale bohužel v syslírně nic takového nemám. Takže ať jsem chtěla zpracovávat syslírnu, tak až bude někde nějaká akce na 100% vlnu, tak možná jdu do toho - vlastně v syslírně mám Aplaku (chtěla jsem Rozárce uplést svetrokabátek - uvidíme) takže možná nahodím z této vlny nebo budu nosit svůj svetrokabát - jo ten si asi vezmu zítra. Snad se vejdu pod kabát. Opravdu teplý svetr potřebuji. Také musím nahodit na dárky pro paní učitelky do školky. I když do konce školního roku ještě nějaký ten měsíc zbývá, tak abych byla připravená. Raději dříve, než na poslední chvíli. Co to bude si nechám zatím pro sebe.

No a ještě jedna fotka ze zahrádky.
V neděli jsem tam objevila již skoro rozkvetlé krokusy - které nejspíš dneska zmrzli. Ach jo


11 komentářů:

  1. Terezko ta tunika je úžasná, moc se Ti povedla!!! Jsi šikulka! Věřím, že se malé moc líbí a ty jsi zase ráda, že je cháněná další vrstvou proti zimě. Teda -12 st, to je něco. Tady máme -6 v noci a je to teda taky docela síla. Je mi líto těch nádherných krokusů... mávám do dálky a těším se na Tvé další pletení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko děkuji. Na jednu stranu chci, aby bylo jaro, ale na druhou se mi líbí, že konečně jsou zamrzlé vodní plochy a mi tak snad půjdeme letos prvně na brusle. Děti dostali od Ježíška nové a ještě neměli příležitost je vyzkoušet. No a takové bruslení v přírodě je něco jiného než na stadionu stále dokola. Tak snad ve čtvrtek, pátek nebo v sobotu se zadaří a mi konečně vyrazíme alspoň na brusle - lyže letos opět nedáváme.
      T.

      Vymazat
  2. Tunika se moc povedla. Tak ještě jednu pro sebe :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky by se mi líbila, ale bohužel už není materiál - Merino od Vlnapu došlo - mám jen černé a to je přiravené na svetr a vlastně i cca 4 klubíčka bílé. Vy jste dobrá pokušitelka, že by byla černo-bílá tunika?
      Uvidím. Možná místo černého svetru si upletu černo/bílou tuniku.
      T.

      Vymazat
  3. Nádherná tunika! Také by Vám slušela.
    Slýchám, že dropsí Baby Merino se brzy vytahá, tak myslím, že Vás využití Merina od Vlnapu nemusí mrzet.
    Syslírna se zmenšuje - moc Vám fandím a blahopřeji k blogovým narozeninám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za info i přání. To jsem neveděla, že se dropsí Baby Merino vytahuje. Mám zkušenost akorát z Alaskou a Alpakou, pak BabyAlpakouSilk a Lace - ty jsou OK. Zkoušela jsem Delight a nic moc - dvě klubíčka stejné šarže i barvy a byla různě navinutá. Na šátek OK, ale ponožky už né a také příze byla různě silná. Jo a také jsem pletla z Fabelu baret a po vyprání se mi trošku vytáhnul.

      Vymazat
  4. Nechci Vás odrazovat, však někdy zkuste a uvidíte, co Vám vyhovuje nejlépe. S některými dropsími vlnami jsem spokojená maximálně. Ono je nakonec fakt nejlepší, když si každý udělá názor sám. Cokoliv je lepší než stoprocentní akryl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda za každé info. Možná zkusím třeba napřed čepičku a pak teprve svetr. Přece jenom, když se vytáhne čepice není to tak strašné jako pracný svetr.
      Dřív jsem pletla jenom z akrylu (nic jiného nebylo). Loni jsem doplela poslední klubíčka Yetty (100% akryl). V syslírně mám sice ještě nějaká akrylová klubíčka, ale již nějaký ten pátek je nekupuji - staré zásoby. Dodělám a pak jen kvalitní vlna.
      T.

      Vymazat
  5. Taky jsem se před sedmi roky začala učit na akrylu, konkrétně na Elian klasik - nic jiného v galanterii neměli a nabídka se tam nezměnila do dneška. Strašně to žmolilo a radost z toho nebyla.. ale aspoň něco, to je fakt. Vlnap je o několik levelů výš. - Líbí se mi jejich ponožkovka, máte s ní dobré zkušenosti?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno ponožky nepletu z ničeho jiného než z jejich ponožkovky. Poměr cena-kvalita je vynikající. Když si dáte štítek ponožky tak uvidíte jaké všechny jsem z této vlny pletla - celkem jsem jich za poslední 4 roky upletla 56 párů - uf to jsem ani nečekala, že jich bylo tolik. Pletla jsem ponožky ze Sportiva i SportivaCoton - to se malinko vytahuje. Jinak ponožky co má drahá polovička od roku 2013 vypadají stále jako nové - tahá je celou zimu doma, takže na kobercích dostávají zabrat. Já je peru klasicky z tmavým prádlem v pračce na 40C. Stále drží. Žmolkují minimálně a pokud ano, tak použiji žmolkovač a jsou opět jako nové.
      Ponožkovku využívám i na pletení či háčkování šálů, šátků, čepiček i přehozů.
      T.

      Vymazat