pátek 2. března 2018

Ponožkovka od Vlnapu - recenze

K napsání dnešního příspěvku mě inspirovala paní Alena, která se mě v komentáři ptala, jaké mám zkušenosti z ponožkovkou od Vlnapu.
Řekla bych, že velké. Svoje první ponožky jsem upletla právě z této vlny a postupem času se přidávaly další a další ponožky ze Sportiva od Vlnapu.
Zrovna dneska jsem to počítala a od roku 2013 - kdy jsem upletla první pár ponožek až do konce roku 2017 jsem jich napletla úctyhodných 56 párů. Vše jsem pletla pro užší i širší část rodiny. Zatím jsou všichni spokojení a nikdo si na ponožky nestěžoval.
Poměr cena-kvalita je výborný. Klubíčko 100g vystačí na jedny dospělácké a jedny dětské ponožky. Je pravda, že ponožky pletu nižší. Nemám ráda vysoké ponožky, ale nejsou to vysloveně kotníkové.
Můžu říct, že jsem zatím jinou vlnu na ponožky nepoužila - existují sice i jiné značky, ale já z ekonomických důvodů dávám přednost právě Vlnapu. Také se mi líbí jejich barevné přechody. Některá klubíčka se mi líbí více jiná měně, ale to už je na vkusu každého. Některé ponožky jsou krásně vyplétané, jiné mají přechody jedné barvy do druhé delší jiné kratší. Ponožky pletené ze Sportiva jsou pak krásně barevné a každé jsou jiné.

Takže jsem pletla z jejich Sportiva i SportivaCoton.

Sportivo Coton se na stránkách již dlouho neobjevilo. Já jsem ho kdysi koupila v akci - balení po 4 ks, tedy jeden balíček 200g ponožkovky. Koupila jsem tehdy několik barev - ty jsem použila na ponožky, ale také na háčkovaný přehoz přes postel. Z této vlny pletu hlavně babičce, která nesnáší vlnu a tyto ponožky miluje.

Většinu ponožek jsem pletla z klasického Sportiva. Naučila jsem se kupovat vždy 2 klubíčka od každé barvy. Jelikož pletu ponožky na jedné kruhové jehlici od špičky obě najednou. Dřív jsem klubíčka rozmotávala a hledala barevné přechody tak, aby obě ponožky byly stejné, ale pak jsem přišla na to, že lehčí je koupit dvě klubíčka a odpadne tak motání a hledání. Takže koupím dvě klubíčka, mám z něj 4 páry ponožek a pak ještě malá klubíčka na zbytkovky.

No a jak se o ponožky starám? Všechny ponožky peru s normálním prádlem v pračce na 30-40C. Drahá polovička má jedny od roku 2013 a drží stále, i když je neustále tahá. Ponožky dostávají zabrat na koberci i v pračce. Malinko žmolkují, ale to vyřeším tím, že použiji odstraňovač žmolkou a ponožky jsou zase jako nové.

Ponožkovku od Vlnapu lze využít i na šátky, šálky, lehčí čepice, rukavice, návleky, přehozy či deky, ale také na svetry. Lze z ní plést jednoduše i dvojitě - takto pletu zimní čepice, návleky a některé šály.
Z ponožkovkou jsem spokojená. Je pravda, že šála či čepice malinko kouše, ale ponožky jsem nikdy necítila.
Už se těším, až letos nahodím na další páry ponožek. Nejraději pletu zbytkovky.
V syslírně mám ponožkovky nasysleno opravdu hodně viz obr. výše.
Zavedla jsem si takovou tradici - handmade dárky od Ježíška - ponožky. Takže letos určitě Ježíšek nějaké ty ponožky nadělí. Zatím si nikdo nestěžoval, že by je nepotřeboval. Ponožek není nikdy dost a těch teplých je třeba neustále - hlavně teď v zimně.

No a pokud se chcete inspirovat tak mrkněte na štítek ponožky - inspirace je tam opravdu hodně.
No a pokud chcete návod na ponožky pletené na kruhové jehlici, tak ten je zde.

Krásné pletení

6 komentářů:

  1. Dobrý podvečer,
    dovolím si přidat mojí zkušenost s ponožkovými přízemi. Také hodně pletu z ponožkovky od Vlnapu a stejně jako Vy jsem s ní spokojena.
    Právě pletu druhý pár ponožek z ponožkovky Best Socks od Vlna Hep. Na omak je stejná jako Sportivo (Vlnap)ale jsem dost rozčarovaná z kvality. Vlna je v klubíčku několikrát navázána bez ohledu na barevný přechod a tak je chtě nechtě každá ponožka jiná. U jiné barvy bylo klubíčko na 3 místech zacuchané. Už si jí nekoupím.
    Také pletu z příze Sock Bamboo od Himalaya a jsem moc spokojena. Příze je příjemná, nekousavá a krásně proužkuje. Tu mohu vřele doporučit i na jiné věci než ponožky. Třeba to někomu pomůže při výběru.
    Hodně krásných pononožek a nejen jich. Jiřina B

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřino děkuji za recenzi dalších ponožkovek. Určitě někdy vyzkouším - až zpracuji co mám nasyleno.

      Vymazat
  2. Můžu se zeptat prosím na ten odžmolkovač? Nikdy jsem nepoužívala, ani netuším vlastně jak funguje :) ale potřebovala bych nějaký doporučit, protože chci zkusit svůj svetr z Malabriga zachránit... dala bys mi prosím tip na konkrétní značku, pokud jsi s ním spokojená?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ho začala používat myslím předloni. Mám podobný tomuto https://www.lacnyshop.sk/obchod/eshop/0/0/5/257-Odzmolkovac. Ten můj stál kolem 200 Kč. Na ceně myslím a značce až tak moc nezáleží. Prodává i Lidl a myslím si, že není špatný. Asi jsem moc neporadila co se týká značky. Asi bych nekoupila na tržnici či u větnamců.
      No a fungujet tak, že odřezává žmolky, dobrý je, aby tam byl i chránič - což je sítko. Jinak hrozí prožíznutí. Já používám jen na ponožky a svetry, ale někdo ho používá i na punčocháče, další oblečení nebo i křesla a gauče. Záleží na tom, na co ho budete nejvíce využívat a také jak často. Pokud jen příležitostně, tak stačí levnější, pokud často, tak bych koupila nejspíš nějaký dražší.
      Snad jsem alespoň trošku poradila.
      T.

      Vymazat
  3. Dobrý den, nemáte zkušenosti s tím, jak se chová Sportivo ve sušičce? Já vím, že to vlna nemá ráda, ale nedokážu přimět manžela aby ponožky třídil :-). Osobně mám zkušenosti jen s vlnou Regia, která sušičku snáší v pohodě, ale hledám alternativy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já bohužel sušičku nepoužívám.Já pletené ponožky suším na topení. Moji rodiče ji mají a myslím, že i pletené ponožky ze sportiva tam občas skončí a neříkali, že by se jim srazily.
      Víc Vám asi bohužel neporadím, ale koukala jsem na etiketu a tam je sušička přeškrtnutá.

      Vymazat