Dnes vkládám recept na domácí chleba bez hnětení.
Chléb kyne 8-12h, takže příprava je ideální ráno před odchodem do práce nebo naopak v pátek či sobotu večer pro ranní pečení.
Recept není můj, ale manžel ho před lety přinesl z práce a já ho dnes vkládám na blog.
Co budeme potřebovat - místu na kynutí, pokud někdo chce, tak gumovou stěrku, hrnek 250 ml, vál a skleněný pekáč s poklopem nebo hrnec s pokličkou vhodný do trouby - vel. cca 2l
Do mísy nasypeme a na sucho zamícháme:
3 hrnky hladké mouky - obyčejné hladké popř. chlebové ( první pokus byl pouze hladká mouka, druhý pokus 2 hrnky hladké + 1 hrnek pšeničné chlebové, 3 a další pokusy 2 hrnky pšeničné chlebové a 1 hrnek žitné chlebové mouky - pokud déváte chlebovou mouku, tak se těsto malinké více lepí)
1 lžička sušeného droždí - to bude asi v dnešní době problém neb droždí se stává nedostatkové zboží. Chtěla bych vyzkoušet dát místo sušeného droždí droždí obyčejné. Až vyzkouším, tak napíši, zda to bylo OK či nikoliv
1,5 lžičky soli - někdo dává i lžičky 2
1 lžička drceného kmínu - já dávám více
No a nakonec do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody - raději hustší těsto, lépe se s ním pak pracuje.
Vznikne nám těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme cca 8-12 hodin kynout při pokojové teplotě.
Po 8-12 hod těsto vyndáme na pomoučený vál a pomoučenýma rukame nebo gumovou stěrkou těsto roztáhneme na placku cca 2-4 cm tlustou a necháme 15 min odpočívat.
Poté těsto přeložíme na třetinu a to napřed zleva a zprava a poté zvrchu a zespodu.
Těsto necháme opět 30 min odpočívat zakryté utěrkou.
V původním receptu je, že za dalších 30 min zapneme troubu na 230C, vložíme do ní nahřát hrnec/pekáč i s pokličkou a necháme ještě dalších 30 min odpočívat a teprve pak pečeme.
Já rovnou po přeložení těsta zapínám troubu a těsto nechávám odpočívat pouze 30 min a né další hodinu.
Po té půl hodině přendáme těsto do horkého pekáčeku, přiklopíme a dáme do trouby péct na 30 min. Poté odklopíme a dopékáme ještě dalších 15 min. Pozor ale, aby jste si chleba nespálily jako já při posledním pečení.
No a odměnou je Vám krásný chleba, který se během pár minut po vychladnutí sní.
Díky za recept, Terezko, moc ráda vyzkouším.
OdpovědětVymazatPřeji ti vše dobré.
Bohunka