čtvrtek 25. ledna 2018

Hrnečky

Už mě to přestává bavit. Proč věci nevydrží tak dlouho jako dřív.  Mám doma hrneček od babičky, který jsem jako malá měla na chatě. Teď z něj pije ten můj malý Myšák, myje se v myčce a stále drží.
Proč nevyrábějí věci, který vydrží 20 či 30 let nebo i déle. Proč se vše vyrábí tak, aby se to za pár let opotřebovala a člověk byl nucený koupit si věci nové. O oblečení raději ani nemluvím - to je na dlouhé vyprávění.
Musela jsem vyměnit doma hrnečky na kávu - sice ji nepiji, ale mám je pro návštěvy a používám je i na ohřívání jiných věcí - např. mléka pro děti na snídani.
Měla jsem celý servis - vypadal jako cibulák a ten se mi moc líbil. Kupovala jsem ho kdysi v Makru. Sada obsahovala 6x talíř hluboký, mělký a dezertní a 6x hrnečky na kávu s podšálkem.
Z talířů se mytím v myčce smyla barva a některé jsem i rozbila. Ty putovali do jiných rukou, kde nevadilo, že jich není od každého 6ks. No a já loni nebo už předloni dostala od Ježíška sadu talířů novou - čistě bílou. Talíře mi vydrželi krásné cca 4-5 let, pak se začala smývat barva.
Zůstali mi jenom hrnečky.
No a ty jsem teď vyhodila. Zjistila jsem, že se mi odlupuje uvnitř glazura. Že se nějaký štípl, tak to bych vydýchala, ale odlupující se glazuru, tu už ne.
Takže jsem se z hrnečky rozloučila. Talířky odvezu na chalupu, kde jsou nedostatkové zboží.
No a co jsem si pořídila já?
Nic nového jsem nekupovala. Mamka měla doma tuto nepoužívanou sadu hrnečků na kávu.
Kupovala si ji kdysi, párkrát použila a teď pijí kávu z jiných hrnečků - menších.
Tak tam chudák ležela.
Dopadlo to dobře. Mamka se zbavila hrnečků na kávu a já ušetřila peníze a navíc se mi sada líbila.
Takže jsem si vlastně hodně pomohli a obě jsem byly spokojené.

3 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milky moc se omlouvám, omylem jsem smazala tvůj komentář.
      Vložila jsem ho tam znovu - je vidět, že je pátek.
      Kleplas tomu na hlavičku hřebíčku...máš pravdu, škoda ale, že to platí i pro větší věci...třeba pračka. První automatku jsem měla 20 let a chvíli ještě i na chalupě. Druhou 10 let a tekla...oprava drahá...tak mám teď novou doma i na chalupě...Uvidíme, jak vydrží...a tak je to se vším "novým", bohužel. Tobě i celé rodince pěkný víkend a zdraví všem....

      Vymazat
    2. Jo o pračce mi ani nemluv. Mamka má doma za posledních 20 let již třeí kus. První měla mamka přes 20 let. Koupili novou. U té se asi po 4 letech zničila ložiska - bouchla při praní a bílé prádlo bylo bílé prádlo s černými šmouhami. Tak se pračka opravila a prala asi další dva roky. Průběžně po cca roce opět ložiska. Opraveno. Pak za další půl rok. Nakonec se koupila nová. Ta vydržela o rok déle. Teď má cca 2 roky novou. Tak doufám, že jí vydrží déle.
      U mě letí takto žehličky. Žehlím každý den. První byla po mamce a ta vydržela dlouho. Já už mám teď svojí 3 žehličku. Všechny mi vydrží tak 3-4 roky a pak tečou - dvě jsem měla Philips a ty nejsou zrovna levné. Teď jsem koupila žehličku od firmy Braun a snad mi vydrží déle.
      Také krásný víkend

      Vymazat